Rob Schrama (foto: Clarissa Ruijgrok)Reeds 40 jaar lang zet Rob Schrama kunst in als motor voor veranderingsprocessen. In binnen- en buitenland organiseert hij acties en evenementen ten behoeve van een betere wereld. Hij ontwikkelt concepten voor een hoopvolle toekomst en betrekt bij de uitvoering daarvan zo veel mogelijk mensen. Daarnaast maakt hij eigen beeldendwerk: wandplastieken van polyester en olieverf.
 
Als kunstenaar en docent beeldende vorming ontwikkelt Rob Schrama "Kunstkonfrontatie", een methode om kunst te transformeren tot actiemiddel. Zijn ervaringen werkt hij uit aan de Universiteit van Amsterdam (Pedagogiek en Kunstfilosofie). Het resulteert in een boek: "Kunstkonfrontatie, politiseert de kunst en esthetiseert de aktie". Universiteiten, Hogescholen en kunstacademies nodigen Rob Schrama uit voor het geven van gastcolleges.

Rob Schrama  betrekt zijn studenten bij activiteiten van kraakgroepen en vredesbeweging. In Berlijn en in Kassel organiseert hij als professor "Aktionskunst" met studenten grootschalige kunstprojecten. Als vice-president van het "International Center for Celebration" organiseert en begeleidt Rob Schrama evenementen over de gehele wereld. 

 

Ook initiëert hij  festivals: in Amsterdam, Amersfoort en Santa Fe activeert hij de inwoners om deel te nemen aan schrijf- en dichtactiviteiten, de gehele stad omvormend tot één groot open boek en podium. In Potsdam realiseert hij "Eutopia". De stad staat model voor een Europese utopie. Bewoners en kunstenaars streven naar haar totstandkoming. In Flevoland streeft hij de totstandkoming van Eurowood na, met meditatie als actiemiddel en met scholieren die meedenken over de invulling ervan. Met regelmaat geeft Rob Schrama in binnen- en buitenland seminars en workshops. 

In zijn woonplaats Amsterdam voert Rob Schrama met jongeren scholingsprojecten uit en organiseert hij Happenings. Ook ondersteunt hij kunstbroedplaatsen met het realiseren van hun plannen, zoals de "Fietsmetamorfose" in de Bijlmermeer en "Marie de la Nuit" door het nachtleven in de binnenstad en "Happening op het Water", een hommage aan kunstenaar Robert Jasper Grootveld. 

In Jeruzalem is hij een van de initiatiefnemers van de "Jerusalem Hug", een jaarlijks evenement waarbij Israeliers, Palestijnen en activisten uit de gehele wereld hand in hand de Oude Stad omringen. Zij delen hun liefde voor Jeruzalem en hun wens naar Vrede. Voor boven de Oude Stad van Jeruzalem ontwierp Rob Schrama een Lichtpiramide, die met behulp van laserstralen tot stand gebracht kan worden. Den Haag en Amsterdam kregen de primeur en meer steden, overal in de wereld, zullen volgen. 

Voor Berlijn plant Rob Schrama een internationale Vredesconferentie -met Lichtpiramide-, waarbij nieuwe denkbeelden over oplossingen van het Palestijns-Israelisch conflict worden toegelicht.

Deze website geeft informatie over recente projecten en over die uit het verleden.

HOME